DIŞ HABERLER SERVİSİ – Ortadoğu’yu saran ateş her geçen gün daha da alevlenmeye devam ediyor. İran ve İsrail, farklı ülke topraklarında düzenledikleri saldırılarda birbirlerini hedef almayı sürdürüyor. Son olarak Kuzey Irak’ta Erbil yakınlarında bazı noktalara saldırılar düzenleyen ve bu saldırılarda Mossad ajanlarını hedef aldığını öne süren İran’a cevap gecikmedi. İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’ın batısında bulunan bir binaya gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucu İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü’ne mensup üst düzey isimlerin de bulunduğu en az 5 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında İstihbarat Komutanı Tuğgeneral Sadık Umidzade ve yardımcısının da bulunduğu belirtildi. İran Devrim Muhafızları saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu ve dört askeri danışmanın yanı sıra bazı Suriyeli güçlerin de öldüğünü açıkladı.
Bina tamamen yıkıldı
İran basınında yer alan habere göre saldırı Şam’ın Mezzeh mahallesinde gerçekleşti. Lübnan merkezli el-Meyadin kanalı hedef alınan binanın İran Devrim Muhafızları Ordusu’na ait olduğunu aktardı. Binanın saldırı sonucu tamamen yıkıldığı belirtiliyor. Mezzeh’te askeri havaalanının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi, büyükelçilikler ve restoranlar bulunuyor.
Saldırıyla ilgili bir açıklamada bulunmayan İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarına da devam ediyor. İsrail askerleri dün Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentine bağlı Abasan al-Kabira bölgesindeki terk edilmiş binalara yerleştirdikleri patlayıcılarla saldırı düzenledi. Patlamanın ardından gökyüzünü duman kaplarken, binalar yıkıldı.
İsrail’in geçen ayki hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan General Razi Musavi hayatını kaybetmişti. İsrail, 2 Ocak’ta insansız hava aracıyla Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği saldırıda ise Hamas yöneticilerinden Salih El Aruri’yi öldürdü.
‘Netanyahu doğruyu söylemiyor’
İsrail savaş kabinesinin önemli isimlerinden Gadi Eisenkot’un açıklamaları İsrail’de büyük ses getirdi. Oğlunu Gazze’deki savaşta kaybeden emekli general Eisenkot, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu isim vermeden sert biçimde eleştirdi. Netanyahu’nun Hamas’a karşı “mutlak zafer” vaatlerine işaret eden Eisenkot, “Mutlak yenilgiden bahseden kişi gerçeği söylemiyor” dedi. Kanal 12’ye konuşan Eisenkot, esirlerin kurtarılmasının ve Hamas’a karşı kesin zaferin mümkün olmadığını ve şu anda tek yolun anlaşmaya varmak olduğunu söyledi.
Netanyahu’nun 7 Ekim’deki başarısızlıklarının doğrudan sorumluluğunu üstlenmeyi reddettiğini belirten Eisenkot, askeri ve istihbari alandaki başarısızlıkların da Netanyahu’yu sorumluluktan kurtaramayacağını söyledi. Ulusal Birlik Partisi milletvekili Eisenkot, 7 Ekim’den sonra kurulan Savaş Kabinesi’nin üyelerinden biri. ABD ve Avrupa basınında Eisenkot’un açıklamaları büyük dikkat çekerken, İsrail savaş kabinesi içindeki bölünmüşlüğü gün yüzüne çıkardığı yazıldı. New York Times gazetesindeki İsrailli komutanların ifadelerine yer verilirken, İsrail’in ‘rehineleri kurtarmak’ ve ‘Hamas’ı yok etmek’ amaçlarının birbiriyle örtüşmediğine dikkat çekildi. Öte yandan eski Mossad Başkanı Tamir Pardo ise, Gazze’deki savaşın, Hamas’ın elindeki 136 esirin ölümüyle bitmesi durumunda İsrail’in ilk kez kaybetmiş olacağını belirtti. Pardo, “Devletin, vatandaşlarını gözden çıkarma ve onlara ihanet etme yanlışını düzeltmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD’nin gelecekte bir Filistin devleti kurulması konusundaki baskısını reddetmiş ve savaşın “tam zafere kadar” devam edeceğinde ısrar etmişti.
‘Çözüm imkansız değil’
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 27 gün sonra ilk kez gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin gazetecilere konuştu. Biden’a “Netanyahu görevde olduğu sürece iki devletli çözüm imkansız mı?” sorusu soruldu. Biden ise soruya, “Hayır, değil” şeklinde yanıt verdi.
Biden, “Netanyahu’nun iki devletli çözüm konusunda söyledikleri dikkate alındığında İsrail’e yardımı yeniden gözden geçirecek misiniz?” sorusunu, “Bir şeyleri çözebileceğimizi düşünüyorum” şeklinde yanıtladı. Biden, Netanyahu’nun karşı çıkmayabileceği iki devletli çözüm “türleri” olabileceğini işaret etti.
Öte yandan Netanyahu ise bunu reddetti. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Netanyahu’nun Filistin devletiyle ilgili duruşunun değişmediği belirtildi.
Hamas’tan yeni esir takasına yeşil ışık
Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Marzuk, Hamas hareketinin İsrailli esirleri tutmak istemediğini ve yeni bir esir takası anlaşması arayışında olduğunu söyledi. Marzuk, “Sonunda İsrail bir anlaşma yapmak zorunda kalacak, çünkü 100 günden fazla süren savaşta hiçbir esiri zorla geri alamadı” dedi.
Kudüs’teki Cumhurbaşkanlığı Konutu önünde düzenlenen esir protestosuna katılan binlerce İsrailli ise acil seçim çağrısı yaparken, seçimler için hemen bir tarih belirlenmesini istedi.
Öte yandan Hamas Siyasi Büro Üyesi Izzet al-Risheq, ABD Başkanı Biden’ın İsrail’in bir Filistin devletinin kurulmasını kabul edeceği yönündeki yorumlarını reddederek, “Biden soykırım savaşının ortağıdır ve halkımız ondan herhangi bir iyilik beklememektedir. Biden’ın Filistin devleti hakkında tavsiye verdiği yanılsaması halkımızı kandıramaz” dedi.
Fidan’dan Heniyye ile kritik görüşme
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’yi kabul etti. Dün gerçekleşen kabulde, Gazze’de ateşkesin bir an önce sağlanması, insani yardımların artırılması, rehinelerin bırakılması ve kalıcı barış için iki devletli çözüm konuları ele alındı.